Evde elektrik tasarrufu nasıl yapılır?

elektrik tasarrufu için lamba ve priz

Enerji taşıyıcılarının fiyatı düzenli olarak artıyor, bu nedenle evde elektrikten nasıl tasarruf edileceği sorusu giderek daha alakalı hale geliyor. Şunu belirtmek gerekir ki, yaklaşık on veya on beş yıl önce, ortalama üç kişilik bir aile, kamu hizmetlerinin maliyeti bütçedeki aslan payını tüketmediği için özellikle bu konuyu düşünmediyse, şimdi durum çarpıcı biçimde değişmiştir.

Aynı zamanda, enerji tasarrufu için tüm modern olanakları kullanarak, loş ışık kullanmak, gerekli cihazları açmayı reddetmek ve ihlal edenleri etkileyici para cezalarıyla tehdit eden sayaç okumalarını "geri sarmak" gerekli değildir. Para biriktirme ihtiyacını basitçe kabul etmek ve kabul etmek ve her birimiz için çok erişilebilir bir şekilde bu ilkeye bağlı kalmak önemlidir.

Bugün gündemde - elektrikten nasıl ve ne kadar tasarruf edebilirsiniz. Hepimiz bazen kendimize şu soruyu sorarız: "Işık (veya elektrik) için çok mu ödüyorum? Bu ödemeleri bir şekilde azaltmak mümkün mü? "Ama kural olarak konu sohbetten öteye gitmez. Ama aslında, her şey o kadar korkutucu ve zor değil. Aşağıda açıklanan kuralları (veya en azından bazılarını) uygulamaya çalışın, farkı hemen göreceksiniz.

Elektrik faturalarını azaltmanın iki yolu vardır:

  • davranışlarımızı biraz değiştir
  • modern enerji tasarrufu teknolojilerini kullanıyoruz

İlk durumda, her şey sadece bize bağlı olacak, yani. belirli kurallara bağlı kalmak enerji maliyetlerini azaltacaktır. İkinci yöntem, elektrik tüketimini önemli ölçüde azaltabilecek ekipman ve cihazların satın alınmasına yatırım yapmayı içerir. Ama . . . . . bir kez yatırım yaptıktan sonra rahatlayabilirsiniz, teknik sizin için her şeyi yapacaktır. Ve çoğu durumda, maliyetler bir yıl içinde ödenir.

İstatistiklere dönersek, ortalama bir elektrik dairesindeki yaklaşık maliyetler aşağıdaki gibi dağıtılır:

  • %25 - elektrikli ocak, su ısıtıcısı, mikrodalga fırın ve diğer mutfak aletleri
  • %21 - buzdolabı
  • %20 - aydınlatma
  • %9 - çamaşır makinesi, bulaşık makinesi
  • %11 TV, bilgisayar
  • %14 - diğer

Bu verileri kullanarak, ne kadar ve ne kadar tasarruf etmeye başlayabileceğinizi kabaca hesaplayabilirsiniz. Başlamadan önce ayda ne kadar enerji tükettiğinizi yazmanızı tavsiye ederim. Ne için? Bu, belirli yöntemleri uygulayarak gerçekten ne kadar tasarruf ettiğinizi anlamanızı sağlayacaktır. Sonuç hemen görünür olacak ve bu size ek bir teşvik sağlayacaktır.

Enerji tasarrufuna başlayalım:

giderken ışığı kapat

İfadeyi herkes biliyor, sadece . . . . . nedense evde kullanmıyoruz. Boşuna, bu enerji tasarrufu yapmanın en kolay ve en uygun yoludur. Odadan çıkarken ışıkları kapatmayı bir kural haline getirin. Mahkeme de tıpkı çalışan bir televizyon gibi atfedilebilir. Bu tür "fazlalıklar" bize tüm aydınlatma maliyetlerinin yaklaşık %30'una mal oldu.

Enerji tasarruflu lambalar

Eski akkor lambalar 100 watt tüketti, enerji tasarrufu sağladı - 20 watt. Enerji tüketiminde 5 kat tasarruf. Şimdi 5 watt gücünde popüler LED lambalar. Tabii ki, ikisinden de daha pahalıdırlar, ancak aynı aydınlatma parlaklığı ile ÇOK daha az enerji tüketirler ve daha uzun süre dayanırlar. Cimri olmayın ve satın alın. Ana şey, büyük bir garantiye sahip olanları seçmektir - yaklaşık 2 yıl. Bir yıl içinde LED lambalar intikamını alıyor.

enerji tasarruflu lambalar

Daha fazla doğal ışık

Beyaz veya açık renkli duvar kağıdına sahip odalar, ışığın %90'ını yansıttıkları için daha hafiftir (kelime için özür dilerim). Örneğin, koyu tonlar (siyaha yakın) kendilerine çarpan ışığın %90'ını emer. Pencereleri ve lambaları temiz tutun. Çok temiz değil, tozlu, ışığın %30'unu tutabiliyorlar. Pencere pervazını çiçekler ve diğer saçmalıklarla karıştırmayın. Çalışma alanınızı bir pencerenin yanına yerleştirin. Yeterli ışığınız yoksa, düşük voltajlı bir masa lambası kullanın.

Çoklu tarife sayaçları (gündüz-gece)

Bunun faydası, birçok cihazın her zaman açık (buzdolabı) veya uyku modunda (bilgisayar, TV, vb. ) olmasıdır. Buna göre akşam-gece saatlerinde enerji tüketiminin maliyeti düşecektir. Enerji yoğun bazı işlemleri akşama (yıkama, yemek pişirme, ütüleme) aktarırsanız, tasarruf daha da fark edilir hale gelecektir.

Tüm aletleri kapatın

Her şeyden önce, bu bekleme modunda çalışan ekipman: bilgisayar, TV, mikrodalga fırın. klima, su ısıtıcısı ve diğerleri. Şu veya bu cihazı günde kaç saat (hatta dakika) kullandığınızı sayın. 15 dakika mikrodalga, TV - diyelim ki 2-3 saat vb.

Bekleme modunda, cihazların neredeyse 24 saat - 20 - 23 saat çalıştığı ortaya çıktı. Ve tüm bu zaman boyunca bizden yavaş yavaş enerjiyi ve dolayısıyla parayı "çalıyorlar". Her birey elbette çok fazla tüketmez ama miktar olarak alır. Bir yıl boyunca bekleme modu bize yaklaşık 3. 000 rubleye mal oluyor.

Çok az insan biliyor, ancak birçok cihaz kapatılsa, ancak ağdan çekilmese bile hala enerji tüketiyor: saç kurutma makinesi, telefon şarj cihazı.

akıllı teknoloji

A enerji sınıfına sahip cihazlar kullanın (buna göre en fazla enerji tüketen G sınıfıdır). Modern modeller arasında bile enerji tüketimindeki fark önemli ölçüde değişebilir. Eski ekipman hakkında ne söyleyebiliriz (başlangıçta 90'lardan ve daha eskilerden). Güç tüketimindeki fark bazen farklılık gösterebilir, hayır. Onlarca kez!

Birçok modelde otomatik kaydetme modu vardır. Örneğin çamaşır ve bulaşık makinelerinde iş yüküne bağlı olarak sistem optimum miktarda su ve enerji kullanarak tüketimi yüzde 30-40 oranında azaltıyor. Henüz ekipmanı değiştirmeyi düşünmüyorsanız, elimizdekilerden tasarruf edeceğiz.

Aletler

Buzdolabı

Direkt güneş ışığından, kaloriferden ve sobadan uzakta doğru kurulum %20-30 tasarruf sağlayacaktır. Ek önlemler: Serbest hava sirkülasyonu için buzdolabı ile duvar arasında bir boşluk bırakın. Daha sık defrost yapın - daha fazla don, enerji tüketimi artar. Buzdolabında sıcak yemek yok. Her zaman tüm sıvı tabakları (çorbalar, kompostolar) kapatın. Unutmayın, daha yüksek nem, daha yüksek enerji tüketimine eşittir.

Çamaşır ve bulaşık makineleri

  • Yalnızca tam yükte çalışın.
  • Hızlı ve ekonomik yıkama modunda.
  • Düşük sıcaklıkta yıkama (yıkama) (yüksek sıcaklıkta yıkamanın gerekli olmadığı durumlarda)

Yemek pişirme

  • Dairenizde doğalgaz varsa şanslısınız. Elektrikten birkaç kat daha ekonomiktir.
  • Kapağı kapalı olarak kaynatın.
  • Suyu daima sadece gerektiği kadar kaynatın.
  • Tavada yemek pişirmek için önceden dökülen su oda sıcaklığına kadar ısınır ve soba, daha fazla ısıtmak ve kaynatmak için daha az enerjiye ihtiyaç duyar.
  • Artık ısı. Pişirmenin bitiminden 10-20 dakika önce ocağı kapatın. Pişmiş yemeğin kendisi istenen duruma ulaşacaktır.
  • Çanağı mikrodalgada bir seferde büyük bir tabakta ısıtın - daha sonra herkes için porsiyonlara bölebilirsiniz.

ütüleme

  • Fazla kurutulmuş ve az kurutulmuş çamaşırlar artan bir enerji tüketimidir. Altın ortalamayı kullanıyoruz.
  • Ütüleme bitmeden 5-10 dakika önce ütüyü kapatın. Kalan ısıyla ütü yapıyoruz.
  • Otomatik kapanma fonksiyonlu bir ütü kullanın.

Isınmak

Bir apartman dairesinde ısı kaybının %50'ye varan kısmı pencere ve kapılardan meydana gelir. Eylemlerimiz ya plastik pencerelerdir (bir kerede ısı tüketimini %80 azaltırlar) ya da daha ekonomik bir seçenek - pencere ve kapılardaki tüm çatlakları kapatırız (sızdırmazlık kullanırız). Ev serinse (soğuk değil), ısıtıcıyı hemen açmak için acele etmeyin - bazen daha sıcak bir şeyler giymek yeterlidir.

Gördüğünüz gibi, elektrikten tasarruf etmeye başlamak o kadar da zor değil. Kolayca %30-50 tasarruf edebilirsiniz, biraz kafanız karışırsa genellikle ödemeleri 2-2, 5 kat azaltabilirsiniz. Ana şey, kafanızdaki "enerji tasarrufu" modunu açmaktır. Ödemelerin azalacağını hemen fark edeceksiniz. Tüm tasarruflarınızda iyi şanslar.